12 originele cadeautips voor een collega

Gezamenlijk met collega’s een cadeau geven. Een kraamcadeau, een verjaardagscadeau, een jubileumcadeau of een hart onder de riem cadeau nodig voor jouw collega? Het kan best lastig zijn om iets origineels te bedenken en iets te geven waar de collega ook echt blij mee is.

Wat doet jouw collega in zijn/haar vrije tijd?
Houdt jouw collega van lekker eten en drinken? Of is diegene juist mega sportief? Wat is zijn/haar hobby? Houd je collega van koken? Of bakken? Dan is een kook of bakboek een leuk idee. Kijk goed waar de interesses liggen van de bewuste collega en dan kom je wel tot een leuk cadeau idee.

Tip 1: Een boek
Hier kun je alle kanten mee op. Weet je dat jouw collega van lezen houdt? Dan is een boek altijd leuk om te krijgen. Een kookboek, bakboek of een ander boek over hun hobby is natuurlijk ook een leuk idee. De meeste mensen kopen niet zo gauw meer een boek voor zichzelf. Weet je niet welk boek of genre jouw collega leest dan kun je altijd nog een boekenbon cadeau geven.

Tip 2: Een cadeaubon
We noemden bij tip 1 al even de boekenbon, maar er zijn natuurlijk heel veel bonnen te geven. Voor een massage, schoonheidsbehandeling, een etentje, een theaterbon, probeer daar ook weer goed te kijken wat bij jouw collega past.

Tip 3: Een gek cadeau
Maak samen met jouw collega’s een fotoboek, magazine of bedruk een T-shirt of mok met leuke foto’s of uitspraken. Hierin kun je allerlei anekdotes en herinneringen verwerken. Dit zijn vaak de cadeaus die de ontvanger beloond met een grote glimlach. Het vergt wel even wat voorbereiding, maar als iedereen meehelpt om input te leveren is het een heel leuk, persoonlijk cadeautje.

Tip 4: Geef samen een cadeau
Het kan best een gedoe zijn om namens een groep collega’s een cadeau te regelen. Bij iedereen vragen om een bijdrage, bedenken wat je gaat kopen, leuk inpakken en afleveren. Monique Eugelink heeft daar iets op bedacht. Op dit moment is het concept alleen nog voor kraamcadeaus. Ze hoopt later uit te breiden met allerlei soorten cadeaus.

Ze heeft Kadotikker.nl opgezet. Het is eigenlijk een digitale pot, waarin iedereen zijn bijdrage kan doen voor een cadeau en de ‘pot’ (het geld cadeau). De initiatiefnemer kiest een cadeau en maakt de ‘pot’ aan. Hij/zij krijgt een betaallink en deelt deze met de rest van de groep. Zo hoef je nooit eerst meer zelf alles voor te schieten. Heeft iedereen zijn bijdrage gemaakt, dan pakt Kadotikker de ‘pot’ en het cadeau feestelijk in en stuurt het op naar het gewenste adres. Kadotikker is de online manier om geld cadeau te kunnen geven. De ontvanger krijgt een voucher met het bedrag en kan deze eenvoudig via www.kadotikker.nl verzilveren.

Tip 5: Maak er een pakketje van
Heeft jouw collega een hobby of passie dan kun je met dat bepaalde thema een pakketje samenstellen. Stel: je collega houdt van wandelen. Geef dan een cadeautas of mandje met leuke bijzondere wandelroutes. Een lekkere doucheverzorging, leuke wandelsokken, noem maar op. Probeer een beetje creatief te denken. 

Dit werkt natuurlijk voor iedere ‘passie’. Iemand die van lekker koken houdt geef je bijvoorbeeld een mooie borrelplank, met ingrediënten om iets lekkers te bereiden.

Tip 6: Goede doelen cadeau
Er zijn heel veel leuke initiatieven om het goede doel te steunen. Zo kun je een kip doneren. Dan geef je een arm gezin een kip. Dit bestaat ook voor geiten. En zijn er cadeautjes te bestellen waarmee je het werk van allerlei goede doelen steunt. Zoals Unicef, greenpeace, stichting Opkikker, wereld natuur fonds. Zo kun je bijvoorbeeld voor Justdiggit.org bunds doneren. De bunds dragen hun steentje bij om de aarde af te laten koelen. Bovendien heeft de plaatselijke bevolking daardoor een inkomen.

Tip 7: Persoonlijke aandacht cadeau
Geef de mooie momenten pot cadeau en vul deze met de collega’s. Schrijf allemaal iets op een briefje op kaartje, of print een foto uit en stop deze herinneringen in de ‘pot’ en geef ze cadeau. Super leuk en persoonlijk om te geven. 

Tip 8: Geld cadeau
Ben je met een hele groto groep, dan is een bedrag inzamelen ook een idee. Probeer dan iets te bedenken om het op een originele manier cadeau te geven. Geld geven is een beetje saai om cadeau te doen, toch is de ontvanger er vaak heel blij mee. Bij Kadotikker.nl kun je in de toekomst allerlei leuke cadeaus geven met de ‘pot’. Op dit moment is het alleen nog mogelijk voor kraamcadeaus.

Tip 9: Geef een overnachting
Zoek een leuk hotelletje of B&B en geef dat cadeau. Zorg dat de ontvanger wel zelf kan bepalen wanneer er geboekt wordt. Dus geef een soort van ‘open’ overnachting. Super leuk en speciaal om te krijgen. Wij hebben dat van mijn collega’s cadeau gekregen bij ons huwelijk. Zo hebben wij daar een hele leuke herinnering aan.

Tip 10: Regel een verrassings lunch
Maak allemaal iets lekkers en geef zo een lekkere lunch cadeau. Super lekker, leuk en gezellig! Ben je zelf niet zo creatief kun je ook iets lekkers halen natuurlijk. 

Tip 11: DIY cadeaus
Er zijn heel veel leuke concepten tegenwoordig. Van maak jouw eigen bier pakket. Of maak jouw eigen sterke drank. Maar ook heel veel leuke groei en bloei cadeaus. Zaadbommen die je op een stukje kale grond kunt gooien zodat er weer wat begint te groeien. Google is your best friend, je googled de meest fantastische creatieve concepten tevoorschijn. En bovendien steun je dan kleine creatieve ondernemers. Die wel wat hulp kunnen gebruiken. De pineut is zo’n leuk concept. Maar ook Brew monkey. Er is zoveel leuks te ontdekken!

Tip 12: Je kunt het zo gek niet verzinnen
Er zijn zooooveeel mogelijkheden! Maar bedenk, het gaat om het gebaar. Jouw collega is waarschijnlijk al blij is dat jullie aan hem/haar hebben gedacht.